Saturday, July 31, 2010

chilled cheesecake



bahan-bahan

1 1/4 cawan biskut perisa coklat (dihancurkan halus)....SAYA TUKAR BISKUT OREO>
50g mentega
500g krim keju (dicairkan)
1/2 cawan gula kastor
2 sudu besar jus lemon
1 cawan krim segar
100g biskut coklat (dihancurkan kasar)
3 sudu besar gelatin sayuran
1/4 cawan air suam

cara membuatnya
1-ambil biskut yg kasar tu campur ngan mentega.
2-kacau keduanya sebelum diterap dalam acuan pembakar bersaiz 20cm sbg dasar kek.sejukkan seketika
3-campurkan gelatin bersama air suam...(saya buat kaedah double boiler).
4-sambil tu kacau keju sampai lembut.tambah gula,pukul lagi.tambah gelatin tu kacau lagi.
5-setelah sebati masuk jus lemon,krim dan biskut hancur.kacau sebati
6-tuang atas bekas yg ada dasar biskut tasi.
7-masuk dalam peti ais balik..dalam 2,3 jam dah boleh makan

No comments:

Post a Comment